Basisprincipes bij acute buikpijn

Veel mensen hebben wel eens last van wat buikpijn of een opgezette of opgeblazen buik. Maar als je een acute buik hebt, heb je zeer erge buikpijn die plotseling is ontstaan. Hoe erger de ontsteking wordt, hoe erger je klachten. Ongeacht de oorzaak van de ontsteking in je buik, zijn de klachten bijna altijd hetzelfde:
- Pijn in je buik (neemt toe bij bewegen of vervoeren);
- Braken;
- Koorts;
- De buikspieren kunnen krampachtig samentrekken, waardoor de buik aanvoelt als een harde plank.

Als je een acute buik hebt, kan je algemene toestand snel verslechteren. Het is mogelijk dat je het bewustzijn verliest. Dus als je de genoemde verschijnselen waarneemt, is het belangrijk snel een arts te raadplegen. Er is dan sprake van een noodtoestand.

De combinatie van de klacht met het lichamelijk onderzoek bepaalt welk onderzoek wordt gedaan.
Bij een geprikkelde buik, zoals bij een blindedarmontsteking, wordt altijd bloedonderzoek en een echo-onderzoek van de buik gedaan.
Bij een invaginatie heeft bloedonderzoek weer geen zin en is een echo van de buik bewijzend voor de diagnose.

Als kinderen buikpijn hebben die vermoedelijk als oorzaak heeft verstopping, dan is dat vaak te voelen. Anders is uit het verhaal dat de ouders of het kind vertellen ook op te maken dat het om verstopping gaat. Bij jonge kinderen die nog niet goed kunnen aangeven wat ze voelen is het daarom gebruikelijk om bij algeheel ziek zijn, hangerigheid en koorts, urineonderzoek te doen.

Om de kans op uitdroging te minimaliseren is het erg belangrijk de gezondheid van je baby goed in de gaten te houden. Zorg dat je baby genoeg drinkt, let goed op de algehele hygiëne, ga goed met de voeding om en gebruik schoon keukengerei. Het is verstandig altijd even de huisarts te raadplegen, vooral als je langer dan twee etmalen diarree hebt. Behalve baby’s, moet je ook bij jonge kinderen en bejaarden oppassen voor uitdrogingsverschijnselen. Bij zeer ernstige diarree kan de arts het gebruik van een ORS-preparaat aanraden. Een goede maat om te kijken of je voldoende vocht binnenkrijgt, is kijken of je urine helder en kleurloos is.
 

delen op facebookdelen via twitter


preload preload