Wanneer raadpleeg je een arts?

Plotselinge buikpijn kan vele oorzaken hebben. Deze kunnen variëren van tamelijk onschuldig tot zeer ernstig. Het is daarom belangrijk dat een arts bepaalt wat er aan de hand is. Door zorgvuldig na te vragen wat precies de klachten zijn en een goed lichamelijk onderzoek wordt het in de meeste gevallen wel duidelijk wat de oorzaak is. De arts kan ook beoordelen welk aanvullend onderzoek nog dient plaats te vinden.

Hoe de arts reageert op acute buikpijn is dus helemaal afhankelijk van de oorzaak. Wanneer buikpijn niet reageert op de gewone pijnstilling is het een extra aanwijzing voor een ernstigere aandoening. Zo gaan een blindedarmontsteking en blaasontsteking eigenlijk altijd gepaard met koorts. Wanneer je met de arts belt, zal die bij buikpijn altijd vragen of er sprake is van koorts. Het is daarom handig om bij acute buikpijn altijd te weten hoe hoog de temperatuur is van de patiënt.

Is er sprake van diarree, dan moet je rekening houden met het volgende:
Diarree gaat vaak gepaard met buikkrampen, misselijkheid en winderigheid. Als je langer dan twee etmalen diarree hebt, moet je een arts waarschuwen. Bij langdurige diarree bestaat ook het gevaar dat je uitdroogt. Vooral jonge kinderen, maar ook bejaarden, moeten bij diarree oppassen voor uitdrogingsverschijnselen. Omdat zij zeer gevoelig zijn voor vochtverlies, kan diarree bij hen snel leiden tot uitdroging. Deze gevaarlijke situatie kun je voorkomen door veel te drinken. Als regel geldt dat een glas vocht per ontlasting moet worden gedronken. Bij zeer ernstige diarree kan het gebruik van een ORS-preparaat aangeraden worden. Een goede maat om te kijken of je voldoende vocht binnenkrijgt, is kijken of je urine helder en kleurloos

Is er sprake van een voedselvergiftiging, die wordt gekenmerkt door misselijkheid, braken, koorts en diarree, neem dan contact op met je huisarts als de klachten na 48 uur nog steeds aanhouden. Een voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door eten dat besmet is met bacteriën of de giftige stoffen die bacteriën erin maken. Een belangrijke verwekker van een voedselvergiftiging is de stafylokokkenbacterie. Deze bacterie vermeerdert zich zeer snel bij kamertemperatuur en wordt meestal verspreid door slechte hygiëne.

Bij alle andere gevallen van acute buikpijn, waarbij je vermoedt dat er ernstigere oorzaken zijn zoals een blindedarmontsteking, is het zaak onmiddellijk contact te maken met je huisarts. Je spreekt van een acute buik bij een plotselinge, mogelijk levensbedreigende, buikaandoening. Vaak gaat het om een ernstige acute ontsteking aan de organen in je buik. Het is belangrijk om snel te handelen en direct contact op te nemen met een arts.
 

delen op facebookdelen via twitter


preload preload