Risicogebieden van dengue

Knokkelkoorts komt in meer dan 100 landen voor. Het betreft voornamelijk de volgende gebieden: de (sub)tropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika en van Zuid- en Zuidoost-Azië, Afrika en Australië. Ook in Suriname komt dengue voor. Door de klimaatverandering en de opwarming van de aarde dreigt ook in andere delen van de wereld deze ziekte op te duiken.

De risicogebieden voor dengue komen overigens min of meer overeen met die voor malaria. In Europa en Noord-Amerika kwam de ziekte oorspronkelijk niet voor, maar zou zich volgens onderzoekers wel eens permanent in Europese landen zoals Nederland kunnen vestigen. Dat is eerder is gebeurd in Griekenland, Italië en Zwitserland. De tijgermug is Nederland binnengekomen via de plant 'lucky bamboo' uit Zuidoost-China. In Midden-Amerika en de Caraïbische eilanden, Afrika en Zuid-Amerika rond de evenaar, India, Zuidoost-Azië, de Filipijnen en Noordoost-Australië is de ziekte endemisch. Hetzelfde geldt voor Suriname.
Vooral in de regentijd is er een toename te merken van het aantal gevallen van dengue. Vanwege de vele regens kan het water meer en langer blijven liggen in potentiele broedplaatsen van de muskiet, zoals oude banden, kapotte flessen en andere waterhoudende zaken. Daardoor neemt het aantal broedplaatsen en het aantal denguemuskieten sterk toe.

In Suriname zijn er een aantal risicogebieden van dengue geregistreerd. Zo blijken er relatief veel gevallen van dengue te zijn in het noorden van Paramaribo. Vooral de gebieden Rainville, Blauwgrond, Weg naar Zee en het stadscentrum zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid risicogebieden. Hetzelfde geldt voor Nickerie. Meestal gaat er een team van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) er op uit voor bespuitingscampagnes. Er wordt gespoten met Malathion, waaraan het nieuwe middel BTI is toegevoegd. Dit werkt langer en is onschadelijk voor mens en dier.
 

delen op facebookdelen via twitter


preload preload