Basisprincipes bij koorts

Een goede koortsthermometer is de enige betrouwbare manier om vast te stellen of iemand koorts heeft. De arts zal zich in eerste instantie baseren op het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek om de oorzaak van de koorts te kunnen achterhalen. Soms is aanvullend onderzoek naar de oorzaak nodig, zoals onderzoek van bloed of urine. Ook is het mogelijk dat de arts een röntgenfoto laat maken.

 

Kinderen krijgen eerder koorts dan volwassenen. Gedurende de dag kan de temperatuur variëren, maar ’s avonds is de koorts het hoogstWanneer de lichaamstemperatuur plotseling oploopt, kan er een ‘koude rilling’ ontstaan. Wanneer de temperatuur vervolgens weer daalt, moet het lichaam de warmte kwijt. Dat gebeurt door transpireren. De combinatie van stijgen en dalen van de temperatuur wordt een 'koortspiek' genoemd


Koorts gaat vaak gepaard met:

-          zich onwel voelen;

-          vermoeidheid;

-          slaperigheid;

-          gebrek aan eetlust;

-          spierpijn;

-          hoofdpijn;

-          concentratieproblemen.

 

Plotseling opkomende koorts kan bij kinderen leiden tot een koortsstuip. Hierbij ontstaan plotseling heftige trekkingen in armen en benen. Soms houdt het kind even op met ademhalen of is de ademhaling onregelmatig. Na enkele minuten, maximaal een kwartier, is de aanval weer over. Het kind is daarna meestal enige tijd suf en reageert niet of weinig op zijn omgeving. Later kan het kind ook verward en onrustig zijn en huilen.

 

Bijkomende verschijnselen van koorts zoals hoofdpijn of spierpijn kunnen worden behandeld met middelen als paracetamol. Aspirine kun je beter niet geven aan kinderen jonger dan 15 jaar. Ook als je vermoedt dat de koorts wordt veroorzaakt door dengue, moet aspirine absoluut vermeden worden. Verder kun je bij koorts de volgende maatregelen nemen:

-          Voldoende drinken. Bij koorts heeft het lichaam extra vocht nodig;

-          Zorg voor niet te warme omgeving en beddengoed. Draag luchtige kleding. Het lichaam moet overtollige warmte kwijt kunnen;

-          Voldoende rust. Het is echter niet nodig om in bed te liggen of binnen te blijven.

 

Jonge kinderen kunnen snel hoge koorts krijgen, want de regeling van hun interne lichaamstemperatuur is nog niet perfect afgesteld. Koorts is ook geen ziekte op zich, maar een teken van een ziekte die moet worden gediagnosticeerd. Dit is de reden dat koorts vaak ook gepaard gaat met andere symptomen zoals hoest, diarree en huilen van de pijn. Bel een dokter als:

-          het kind meer dan 39,5°C koorts heeft;

-          het kind jonger is dan drie maanden;

-          het kind uitslag heeft: rode vlekken of (streperige) blauwe plekken;

-          het moet braken of te diep slaapt;

-          de koorts niet binnen 24 uur daalt.

MediCall staat garant voor deskundige en adequate begeleiding, ook bij acute en hoge koorts!

delen op facebookdelen via twitter


preload preload